טיפול באלצהיימר, דמנציה וירידה קוגניטיבית מינימלית (MCI)
כאשר אדם קרוב מאבד את הזיכרון ומפתח איטיות כללית, מוטורית ומחשבתית, כמו למשל חזרה על אותן שאלות או קושי בהתמצאות במרחב, דרכי הטיפול מוגבלות .
הטיפול במרכז לשיפור תפקודי המוח מאפשר לעכב את התדרדרות המחלה והשיפור ניכר אצל כל מטופל בדרך אחרת, החל משיפור תפקודים ניהוליים וכלה בשיפור הזיכרון לטווח הקצר והארוך.
על אלצהיימר, דמנציה וירידה קוגניטיבית מינימלית (MCI)
המונח דמנציה (שיטיון) מתייחס לקבוצת מחלות הפוגעות בכישורי החשיבה. דמנציה מתפתחת לרוב בגיל מבוגר ושיעורה עולה ככל שעולה הגיל, אבל דמנציה אינה חלק מתהליך ההזדקנות הנורמלי.
ישנם סוגים שונים של דמנציה. דמנציה על שם אלצהיימר היא השכיחה מכולם, אך ישנם עוד סוגים רבים אחרים. לכל סוג דמנציה המאפיינים שלה: חלקן פוגעות בשלבים המוקדמים בהתנהגות וחלקן בזיכרון. חלקן מלוות בהזיות שונות וחלקן מלוות ברעידות בגוף.
תופעה נוספת המשיקה לדמנציה קרויה ירידה קוגניטיבית מינימלית .(MCI) מצב זה מקדים את הופעת הדמנציה, אך אצל חלק מהאנשים עם,MCI המצב אינו מתדרדר והם לא מפתחים בהמשך דמנציה. כיום אין אנו יכולים לנבא מי מהמטופלים עם MCI יתדרדר לדמנציה מלאה ומי יישאר במצב סטטי. גם חולי MCI חווים ירידה קוגניטיבית ובעיות זיכרון, אך אלה לא פוגעים באיכות חייהם ובתפקודם בצורה משמעותית.
טיפול באלצהיימר, דמנציה וירידה קוגניטיבית מינימלית (MCI) באמצעות טכנולוגיית נוירופידבק
לאורך השנים, חולים הסובלים מדמנציות שונות טופלו באמצעות נוירופידבק. חשוב להבין שבמקרה זה אין מדובר בריפוי, אלא בשיפור יכולת הזיכרון והתיפקוד. עם הזמן, במידה והמטופל אכן סובל מדמנציה, סביר שמצבו ידרדר והשפעת הטיפול תתפוגג. מטרת הטיפול במקרה זה לשפר את היכולות הקוגנטיביות ולהאט את קצב ההתדרדרות. חולי MCI רבים חשים לאחר הטיפול שיפור ניכר ביכולתם הקוגניטיבית והשפעת הטיפול בחולים אלה מתמשכת תקופה ארוכה יותר. ישנם כמה מחקרים שפורסמו בתחום והוכיחו את יעילות הטיפול באמצעות נוירופידבק בקרב מטופלים עם ירידה קוגניטיבית ובעיות זיכרון. יש אף מחקרים מול טיפול דמה (פלסבו). מחקרים אלה הוכיחו בצורה ברורה כי הטיפול באמצעות טכנולוגיית נוירופידבק מבטיח שיפור ממשי ביכולת הקוגניטיביות השונות. הטיפול באמצעות נוירופידבק בחולים עם דמנציה יכול לשפר מאוד את תפקודי הקשב, הריכוז, הזיכרון, השליטה בדחפים ועוד. השיפור שהושג במצב החולים מצדיק טיפול באמצעות טכנולוגיה זו.
- מוכח מחקרית
- ההשפעה נשמרת לטווח הארוך
- הטיפול יעיל במגוון רחב של גילאים
- 87% מהמטופלים מדווחים על הקלה בסימפטומים
- הטיפול נעשה בפיקוח אנשי מקצוע ומטפלים מוסמכים
- טיפול לא פולשני ולא תרופתי
הטיפול עובד! צוות מקצועי מלווה ומכיר את המטופלים, והבנות במשרד, משדרות מקצועיות ואדיבות.
ב. (מטופל לשעבר)
לעוד המלצות ומכתבים ממטופלים...
אנשי מקצוע מדהימים, עוזרים לך בדיוק לבעיות שאתה רוצה לטפל, זמינים וקשובים בכל זמן הטיפולים
א. (מטופל לשעבר)הצוות מקצועי ואדיב. מעולם לא נתקלתי ברמה כזאת של אכפתיות, הסבר מדוייק על הטיפול וכן רמת התעניינות בתגובות שלאחר הטיפול. יישר כח!
י. (מטופל לשעבר)היחס והשרות שקיבלתי, היה מצוין, צוות חם אמפטי וקשוב, לי היה תמיד נוח לשוחח ולהתייעץ, והם עזרו לי למטרה שבאתי
ב. (מטופל לשעבר)
תיאור מקרה של טיפול באלצהיימר וירידה קוגניטיבית
בגיל 55 מ. שם לב לירידה משמעותית בזיכרון. מ. עבד כפקיד בחברה פרטית ולדבריו מעולם לא נזקק לרשימות ותמיד זכר את כל מה שעליו לעשות. מאז היותו בגיל 50 לערך הוא שם לב להתדרדרות בזיכרון אך ייחס זאת לגילו. הוא פנה לטיפול במרפאת זיכרון לאחר שחש שהפגיעה הקוגניטיבית מוגזמת יחסית למה שמתארים חבריו בני גילו. במרפאה הוא עבר בדיקות רבות כולל בדיקות הדמיה שהבהירו שהוא אכן פיתח תסמונת נדירה יחסית של אלצהיימר בגיל צעיר. הוא קיבל טיפול תרופתי מקובל אך לא ממש הגיב לו וסה”כ הרגיש שהוא לא מסוגל יותר לעבוד.
במצב זה הוא פנה למרפאתנו. בדיקת ה QEEG הדגימה באופן ברור האטה מוחית שהתבטאה בירידה בתדרי אלפא ועלייה בכמות גלי התטא. בשל כך הוחל טיפול בנוירופידבק בתדירות של 2 טיפולים בשבוע. לאחר כ10 טיפולים ראשונים מ. דיווח שהוא מרגיש שמצב הזיכרון השתפר מעט אבל בני ביתו ובעיקר אשתו טענו שהם לא חשים בשום שינוי. לאור התחושות של מ. הוחלט לבצע 10 טיפולים נוספים. לאחר סדרה זו אשתו דיווחה שהיא חשה שינוי עצום. מ. עצמו דיווח שהוא חזר לעבודתו ומסתדר רוב הזמן גם ללא הרשימות אותן הוא התרגל להכין. לאחר 30 טיפולים הטיפול הופסק. כיום, לאחר שנה, מ. מגיע אחת לחודש לטיפול החזקה ושמירת ההשגים אליהם הגיע בטיפול.
תקציר מאמרים בנושא אלצהיימר, דמנציה וירידה קוגניטיבית
- שם מאמר : סקירה שיטתית של בטיחות והשפעת טיפולי נוירופידבק על עייפות וקוגניציהמקום פרסום : Integrative cancer therapies (2015-Feb-25), 1534735415572886
מטופלים רבים שהחלימו מסרטן ממשיכים לסבול מתסמינים כמו עייפות וליקויים קוגניטיביים שקשה למצוא עבורם טיפולים יעילים ומוכחים מדעית.
נוירופידבק הינה שיטה לא פולשנית של אימון מוחי שעשויה להקל על הסימפטומים ארוכי הטווח עליהם מדווחים חולי הסרטן.
המטרה של עורכי סקירה זו הייתה לתאר את היעילות והבטיחות של טיפולי נוירופידבק בטיפול בעייפות וליקויים קוגנטיביים, וזאת על מנת לאפשר לאנשי מקצוע להפנות מטופלים המחלימים מסרטן וסובלים מהתסמינים הללו לטיפול נוירופידבק.
במאמר בחנו באופן שיטתי וביקורתי את התוצאות של 17 מחקרים שעסקו בהשפעה של טיפולי נוירופידבק על עייפות וליקויים קוגנטיביים מתוך רצון לבחון את היעילות והבטיחות של הטיפולים. כל 17 המאמרים שנכללו בסקירה הצביעו על שיפור בלפחות אחד משני המדדים; עייפות או ירידה קוגנטיבית. במחקרים בסקירה השתתפו נבדקים ממגוון של אוכלוסיות ומספר תופעות הלוואי המדווחות היה נמוך במיוחד.
כלל הממצאים העולים מהסקירה הובילו את עורכי הסקירה למסקנה שנוירופידבק הינה אכן שיטת טיפול מתאימה ויעילה להקלה בסימפטומים של עייפות וקשיים קוגנטיבים. כיוון שהסקירה כללה מגוון רחב של אוכלוסיות קליניות שונות שרק אחת מהן של מחלימים מסרטן, ממליצים החוקרים לבחון במחקרי המשך באופן ממוקד יותר את ההשפעה של טיפולי נוירופידבק על מטופלים המשתקמים מסרטן.
לסיכום, מחקר זה שפורסם בכתב עת העוסק בטיפולים אינטגרטיביים לטיפול בסרטן הינו מחקר חשוב במיוחד, וזאת כיוון שהוא מאפשר לאנשי מקצוע, רופאים ואחיות שעובדים במחלקות אונקולוגיות להמליץ על שיטת טיפול שיעילותה הוכחה ונמצאה כמקלה על התסמינים האופייניים למחלימים מסרטן.
- שם מאמר : השפעה של נוירופידבק על זיכרון אפיזודי: מחקר כפול סמיות מבוקר פלסבומקום פרסום : Memory, 2014
הקשר בין תהליכים של הזיכרון וEEG מוכרים היטב בספרות. אימוני נוירופידבק יכולים לגרום לנבדקים לווסת טוב יותר את הפעילות המוחית שלהם כפי שנמדד באמצעות EEG. המחקר הנוכחי הינו מחקר מבוקר “עיוור”, במהלכו גם החוקרים וגם המטופלים לא היו מודעים באיזה קבוצה השתתפו- ביקורת או טיפול אמיתי, על מנת לבחון את ההשפעה של אימון נוירופידבק על הזיכרון האפיזודי. זיכרון אפיזודי הינו היכולת של האדם להיזכר במידע לגבי דברים שקרו לו, מתי הם קרו והיכן.
במחקר השתתפו שלושים נבדקים בריאים שחולקו אקראית לשלוש קבוצות טיפול- קבוצה שעברה טיפולי נוירופידבק שמתמקדים בהגברת גלי אלפא, קבוצה שעברה טיפולי נוירופידבק שמתמקדים בהגברת מקצבים סנסורים מוטוריים, וקבוצת ביקורת שעברה טיפול דמה. הטיפולים של הנוירופידבק ארכו 30 דקות, והועברו פעמיים בשבוע במשך חמישה שבועות. מבדקי זיכרון נערכו לפני ואחרי האימון.
תוצאות: טיפולי הנוירופידבק השונים השפיעו באופן שונה על תהליכי הזיכרון. הטיפול שהתמקד בהגברת מקצבים סנסוריים מוטוריים שיפר תהליכים אוטומטיים וזיכרון לדברים מוכרים, הטיפול שהתמקד בהגברת גלי אלפא הוביל לשיפור בהזכרות מכוונת ושימוש באסטרטגיות זיכרון.
חשוב לציין: ד”ר דורון תודר השתתף בכתיבת מאמר זה יחד עם חוקרים נוספים מאוניברסיטת בן גוריון ומכללת אחווה
- שם מאמר : טיפול נוירופידבק בקשישים בריאים בעלי סיכון לירידה קוגניטיביתמקום פרסום : Journal of Alzheimer's Disease 28 (2011) 1–11
בקשישים בריאים גורם הסיכון המשמעותי ביותר לירידה קוגניטיבית הוא עודף גלי תטא יחסית לנורמות הגיל. מחקר זה תוכנן כדי לבדוק את השפעת הטיפול בנוירופידבק לשם הורדת גלי התטא בקשישים עם עודף גלי תטא. 14 חולים חולקו לשתי קבוצות: שבעה קיבלו טיפול בנוירופידבק לשם הורדת גלי התטא באמצעות צליל שהושמע בכל פעם שגלי התטא ירדו, שבעה אחרים קיבלו טיפול בקרה שהיה זהה למעט שהצליל הושמע באופן אקראי.
קבוצת הטיפול השתפרה באופן מובהק הן במדדי ה EEG והן במדדים התנהגותיים. שיפור מסויים היה גם בקבוצת הבקרה אך שיפור זה היה קטן יותר. הזיכרון השתפר גם הוא במחקר זה באופן מובהק יחסית למצב בתחילת הטיפול ושיפור זה היה משמעותי יותר ומובהק בקבוצה שקיבלה נוירופידבק לעומת אלא שקיבלו טיפול דמה.
- שם מאמר : נוירופידבק: שימוש בהעלאת גלי אלפא לשיפור קוגנטיבי באוכלוסיה מבוגרתמקום פרסום : The Clinical Neuropsychologist, 21: 110–129, 2007
נוירופידבק היא שיטת טיפול המבוססת על התניה אופרנטית של פעילות המוח, וכך יכול אדם לשנות את פעילות המוח שלו עצמו. מחקרים הראו שנוירופידבק יכול להוריד סימפטומים של בעיות פסיכאטריות ונוירולוגיות וכן שיפור היכולות הקוגנטביות באוכלוסיה בריאה.
מחקר זה סוקר את ההתפתחויות בתחום ומתאר מחקר ראשוני בו פותח פרוטוקול לשיפור היכולות הקוגנטיביות של אוכלוסיה מבוגרת. מחקר זה הוא מחקר כפול סמיות (double blind), בו נבדקה השאלה אם העלאת תדר האלפא בחולים מבוגרים יביא לשיפור קוגנטיבי.
התוצאות הוכיחו כי אכן הטיפול הביא לשיפור קוגנטיבי, שיפור יכולות עיבוד נתונים ושיפור בתיפקודי ניהול. במחקר זה לא היה שיפור ממשי ביכולות הזיכרון עצמו.
לסיכום נוירופידבק נראה ככלי מבטיח בשיפור יכולות קוגנטיביות מסויימות בחולים קשישים.