טיפול באוטיזם
הילד שלך אובחן על הספקטרום האוטיסטי?
היית רוצה לסייע לו להתמודד טוב יותר עם הקשיים בתקשורת ובהתנהגות?
הטיפול במרכז לשיפור תפקודי המוח, מסייע בשיפור כישורי שפה, תקשורת, מיומנויות חברתיות, הפחתת אימפולסיביות, התקפי זעם וחזרתיות בהתנהגות ובדיבור.
* הטיפול מוצע למבוגרים ולילדים החל מגיל 3.
להיות על הספקטרום האוטיסטי, מה המשמעות?
אוטיזם היא הפרעה נוירולוגית התפתחותית מולדת המתאפיינת בקשיים חברתיים, בקשיי תקשורת ובהתנהגויות חריגות.
טווח החומרה של התסמינים השונים נבדל מאדם לאדם ונע בין קשיי תקשורת לבין העדר מוחלט של תקשורת בין אישית, ועל כן מגדירים אוטיזם כהפרעה על הספקטרום. הגורם לאוטיזם לא תמיד ידוע ואדם יסבול מההפרעה משך כל חייו.
טיפול תרופתי עשוי להקל על הסימפטומים, אך התרופות גורמות לתופעות לוואי רבות ואינן מטפלות בסימפטום העיקרי המאפיין את התסמונת והוא הליקוי החברתי. טיפולים שונים אצל קלינאית תקשורת כמו גם טיפולים התנהגותיים יכולים להועיל במקצת.
טיפול באוטיזם באמצעות נוירופידבק (לילדים ולמבוגרים)
ילדים אוטיסטים שטופלו באמצעות טכנולוגיית נוירופידבק שיפרו את התקשורת הבין-אישית שלהם עם סביבתם הקרובה והפגינו פחות סימנים של אי-שקט, חרדה והתנהגות חריגה, כפי שתועד במאמרים מדעיים רבים.
מאות מאמרים מדעיים בודקים את נושא התפקוד המוחי אצל האדם הסובל מאוטיזם ומהם עולה, שמדובר בהפרעה רחבת היקף הפוגעת באזורים רבים במוח. השיפור במצבם של הילדים הללו באמצעות נוירופידבק ניכר, אם כי להבדיל מטיפול בנוירופידבק בהפרעות אחרות, כאן אין המטרה החלמה מלאה. בעקבות הניסיון שנצבר במרכז לשיפור תפקודי המוח אנו יודעים, שאפשר לעיתים לחוש בשינוי כבר מהפגישות הראשונות, אך בשל מורכבות הבעיה מדובר בטיפול הדורש התמדה ופגישות מרובות.
במחקרים שונים הוכח, שגם ילדים אוטיסטים שאינם מוכנים לשתף פעולה בטיפול מגיבים באופן חיובי, בתנאי שהם מוכנים לשאת את חיבור החיישן על ראשם. במקרים מעין אלה אנו משתמשים בחיזוק צלילי בלבד שהילד שומע גם אם אינו מתבונן במסך.
- מוכח מחקרית
- ההשפעה נשמרת לטווח הארוך
- הטיפול יעיל במגוון רחב של גילאים
- 87% מהמטופלים מדווחים על הקלה בסימפטומים
- הטיפול נעשה בפיקוח אנשי מקצוע ומטפלים מוסמכים
- טיפול לא פולשני ולא תרופתי
הטיפול עובד! צוות מקצועי מלווה ומכיר את המטופלים, והבנות במשרד, משדרות מקצועיות ואדיבות.
ב. (מטופל לשעבר)
לעוד המלצות ומכתבים ממטופלים...
אנשי מקצוע מדהימים, עוזרים לך בדיוק לבעיות שאתה רוצה לטפל, זמינים וקשובים בכל זמן הטיפולים
א. (מטופל לשעבר)הצוות מקצועי ואדיב. מעולם לא נתקלתי ברמה כזאת של אכפתיות, הסבר מדוייק על הטיפול וכן רמת התעניינות בתגובות שלאחר הטיפול. יישר כח!
י. (מטופל לשעבר)היחס והשרות שקיבלתי, היה מצוין, צוות חם אמפטי וקשוב, לי היה תמיד נוח לשוחח ולהתייעץ, והם עזרו לי למטרה שבאתי
ב. (מטופל לשעבר)
תיאור מקרה של טיפול באוטיזם
ה. הגיעה לטיפול בגיל 12. מגיל צעיר אובחנה כסובלת מאוטיזם. במבט ראשון נראתה ילדה רגילה, אך לאחר זמן מה בחברתה, אי אפשר היה שלא להבחין בקשייה. היא נטתה להגיב לכל קונפליקט בצעקות ובכעס שביטאה בכך שהלכה לפינה והסתגרה שם בתוך עצמה למשך זמן רב. התנהגות זו גבתה ממנה מחיר יקר מבחינת הקשר עם בני גילה. היא הביעה רצון לשחק עם ילדים בני גילה אך בפועל, חוויות הדחייה החוזרות גרמו לה לכעס רב ולעצב. גם בבית הספר הגיבה בצורה קשה לכל שינוי בסיטואציה או לסטייה מהשגרה. כל שינוי שהתרחש הצריך שבועות ארוכים של הסתגלות: שינויים כגון החלפת מורה או החלפת כיתה הכבידו עליה מאוד.
ה. טופלה עם מספר פרוטוקולים של נוירופידבק במשך 60 פגישות. כבר מהפגישה החמישית אפשר היה לשים לב לשינוי הניכר שחל בה. הרמזים הראשונים לשינוי היו כאשר הלכה לקייטנה במהלך החופש הגדול. בניגוד לעבר, היא הסתגלה למקום החדש תוך יום והלכה לשם בשמחה. גם בקייטנה התגלו קשיים וקונפליקטים, אך הפעם היא התרצתה וחזרה לפעילות תוך זמן קצר ולא עוד הסתגרה בתוך עצמה למשך שעות רבות כבעבר. ה. סבלה כל ילדותה מהתפרצויות זעם ובכל פעם שלא קיבלה את מבוקשה, הגיבה בצורה קשה. עם הטיפול חל שיפור ניכר והתפרצויות הזעם פחתו במידה ניכרת.
בפגישה העשרים ההורים דיווחו שלראשונה בחייה ה. החלה לשקר. היא שיקרה כאשר לא רצתה לעשות שיעורי בית או במצבים נוספים. במקביל ההורים דיווחו על כך, שגם מבחינה חברתית חל שיפור ניכר במצבה. היא אף החלה ללכת לשחק עם ילדים אחרים בביתם – דבר שמעולם לא עשתה קודם לכן. התנהגויות נוקשות שונות שה. סבלה מהם כגון רחצה ואכילה הפכו לקלים יותר וה. הצליחה להתגמש ולהתאים עצמה לנסיבות המשתנות.
כמה חודשים לאחר תחילת הטיפול ה. נבדקה על ידי פסיכאטר הילדים שעקב אחריה. לדבריו ,”אלמלא היה מכיר אותה מהעבר לא היה מאבחן אותה כיום כסובלת מבעיה בקשת האוטיסטית”.
תקציר מאמרים בנושא אוטיזם
- שם מאמר : טיפול נוירופידבק בזמן שינה לילד אוטיסט שלא משתף פעולהמקום פרסום : neuroregulation
מטרת המחקר: טיפול בניורופידבק (NF) נמצא כיעיל בהחלט בהקלת והפחתת תסמינים בילדים על הספקטרום האוטיסט (ASD). אולם, ילדים המאובחנים על הספקטרום האוטיסטי בתפקוד נמוך מתקשים בד”כ לשתף פעולה עם הטיפול. מתוך ההבנה כי הטיפול עצמו יעיל לילדים אלו וכי הם מתקשים לשתף עמו פעולה, ביצענו מחקר על מנת להעריך אם טיפולי נוירופידבק יעילים ובטוחים גם בשינה ומהווים פתרון לחוסר שיתוף הפעולה המתואר. שיטת המחקר: ילד בן 9, המאובחן על הספקטרום האוטיסטי בתפקוד נמוך, ביצע טיפולי NF פעמיים בשבוע למשך 30 דק’ פעמיים בשבוע. הטיפול בוצע ע”י הוריו בבית, במהלך שינה. בפרוטוקול הטיפול שהורכב עבורו, התרכזנו בפעילות באיזורים סנסורים (תחושתיים) ומוטורים (תנועתיים).
תוצאות המחקר הראו כי הטיפול שמבוצע בשינה, אכן יעיל ונטול תופעות לוואי. ההורים דיווחו על שיפור כללי- שיפור התנהגותי , ריגשי ושיפור שפתי- תקשורתי. לבסוף, המטופל אף הצליח לשתף פעולה גם במסגרת טיפול בעירנות מלאה.
מסקנות: דיווחי ההורים מעידים על כך כי טיפול בשינה לילדים המאובחנים על הספקטרום האוטיסטי בתפקוד נמוך אפשרי, בטוח ואף יעיל במיוחד ומהווה הבטחה טיפולית.מחקרם של ד”ר תודר, ד”ר אבירם ולימור נוס,
- שם מאמר : אימון נוירופידבק מייצר נורמליזציה במדדים התנהגותיים ומוחיים בקרב מטופלים עם אוטיזם בתפקוד גבוהמקום פרסום : Philos Trans R Soc Lond B Biol Sci. 2014 Apr 28;369(1644):20130183
אוטיזם הינה בעיה נוירו-התפתחותית שמובילה לקשיים בהתנהגות, ביכולות החברתיות וביכולות התקשורתיות. קשיים אלה נובעים ככל הנראה מקישורים לקויים במח.
אימון נוירופידבק נמצא כטיפול מבטיח באבנורמליות תפקודית ומבנית במח. במחקר הנוכחי, בדקו כיצד אימון נוירופידבק יכול להפחית סימפטומים אצל ילדים עם אוטיזם, באמצעות אימון של תאי עצב מסוימים שנמצאו קשורים לבעיות בתפקוד החברתי והקוגנטיבי (כגון, היכולת להבין את הכוונות של אדם אחר, והיכולת להביע אמפתיה).
במחקר בחנו 30 שעות טיפול בקרב 13 ילדים עם אוטיזם, בגילאי 7-17, וילדים בקבוצת ביקורת. הילדים עברו טיפול או שניים בשבוע, שאורכו נע בין 45-60 דקות. במהלך הטיפול הם צפו בסרטי ילדים, ועברו אימון של גלי מח הקשורים למיקוד קשב, הסחות דעת ותנועה.
שתי הקבוצות ערכו בדיקת QEEG לפני ואחרי האימון שנועדה לבחון את השינוי בתבנית גלי המח. כמו כן, ההורים מילאו שאלונים התנהגותיים לפני ואחרי הטיפול הנוגעים לתפקוד חברתי, שפה, תפקוד יומיומי ועוד.
התוצאות הראו שיפור ניכר בקרב המטופלים עם האוטיזם, אך לא אצל נבדקי הביקורת. ממצאים אלה מוכיחים שיצירת שינויים בתפקוד תאי העצב, יכולה להוביל לפעילות נורמלית יותר של רשתות עצבים לא מתפקדות בקרב מטופלים עם אוטיזם. כתוצאה מהפעילות התקינה, ניתן לראות שיפור בסימפטומים המאפיינים מטופלים על ספקטרום האוטיזם.
- שם מאמר : ההשפעה ארוכת הטווח של נוירופידבק על ילדים אוטיסטיםמקום פרסום : Research in Autism Spectrum Disorders, 2008
במחקר של קבוצת חוקרים מאוניברסיטה בהולנד טופלו 14 ילדים אוטיסטים באמצעות 40 מפגשי נוירופידבק. כבקרה שימשו ילדים אוטיסטים אחרים בני אותו גיל שקיבלו טיפולים זהים למעט נוירופידבק. הוכח כי הטיפול הביא לשיפור ניכר במדדים רבים כמו קשב, תכנון, תקשורת מילולית ולא מילולית, בעיות התנהגות ועוד.
מחקר זה חזר לאותם ילדים 12 חודשים לאחר סיום המחקר. שוב הם נבדקו יחסית לחבריהם והתברר שהישגי המחקר הקודם נשמרו גם שנה לאחר סיומו.
חשוב להבין שבמחקר הושוו תוצאות הילדים בשלוש נקודות זמן: נקודת הבסיס טרם לתחילת הטיפול נוירופידבק, נקודת סיום טיפול לאחר 40 מפגשים של נוירופידבק ונקודת מעקב 12 חודשים מסיום הטיפול בנוירופידבק. כיוון שכך ניתן להתרשם מציוני הילדים בשלוש נקודות הזמן ולראות באופן ברור את מצב הילד. המחקר הוכיח כי הישגי הטיפול של הילדים נשמרו באופן מלא.
מאמר זה חשוב כיוון שהוא מספק נתונים על ההשפעה ארוכת הטווח של הטיפול בנוירופידבק. אנו מכירים מחקרים ארוכי טווח בתחום הפרעת הקשב והריכוז (עד 10 שנים לאחר טיפול) אך מאמר זה מספק נתונים ארוכי טווח גם באוטיזם.