טיפול בחבלות ראש קלות, זעזוע מח וצליפת שוט

טיפול בפגיעת ראש

על חבלת ראש טראומתית קלה

פגיעות ראש חבלתיות / טראומטיות (באנגלית –  TRAUMATIC BRAIN INJURY, TBI ) נגרמות בעיקר כתוצאה מתאונות דרכים, אך גם מנפילה מגובה, מתקריות אלימות ובפעילות ספורטיבית. בין הפגיעות השכיחות ביותר באוכלוסיה הינן פגיעת זעזוע המח ופגיעת צליפת השוט (וויפלש) הנובעת מטלטול המח בחלל הראש בעת תאונת דרכים קלה. תוצאה מיידית של חבלות ראש כאלה יכולה להיות בלבול, ליקויי זיכרון והתמצאות, ואף אובדן הכרה קצר.

כ 2% מהאוכלוסייה סובלים מפגיעות ראש כאלה לאורך החיים. פגיעת ראש יכולה לגרום לפגיעה מפושטת או ממוקדת במוח. האזורים שנפגעים יוצרים את הסימפטומים האופייניים לחבלת הראש, שהנפוצים בהם הם ירידה בזיכרון, עצבנות יתר, התפרצויות זעם, הפרעות שינה, מצב רוח ירוד, קשיי ריכוז וקשיי קשב, רגישות לרעש, כאבי ראש ועוד. במקרים רבים הבעיות הן כרוניות ופוגעות בתפקוד הפיזי, הרגשי, התעסוקתי והחברתי.
החבלה במוח מביאה לכך שאזור מוח מסוים מתפקד באופן לא תקין. כל אזור מוח נושא עימו תפקיד מסוים והפגיעה באותו אזור גורמת לסימפטומים השונים בהתאם.

בסריקה מוחית שאנו מבצעים – qEEG – ניתן לזהות אזור פגוע על ידי עודף גלים איטיים מסוגים שונים באותו מקום.

במרפאתנו תוכניות יעודיות למגוון ליקויים הנגרמים כתוצאה מחבלת ראש ובהם:

  • אפזיה (הפרעת שפה לאחר פגיעה מוחית)
  • עייפות וקשיי ריכוז לאחר פגיעה מוחית
  • שיתוק וחולשת צד לאחר פגיעה מוחית
  • הפרעות דיבור לאחר פגיעה מוחית
  • הזנחת צד (נגלקט) לאחר פגיעה מוחית
  • כאבים נוירופתיים לאחר פגיעה מוחית
  • דכאון ושינויי מצב רוח כולל נטיה לרוגזנות וכעס לאחר פגיעה מוחית
  • ירידה ביזימה ואפטיה לאחר פגיעה מוחית
  • מצב הכרה ירוד לאחר פגיעה מוחית
  • הפרעות שינה לאחר פגיעה מוחית
  • פרכוסים לאחר פגיעה מוחית

טיפול בחבלות ראש קלות כולל זעזוע מח וצליפת שוט באמצעות טכנולוגיית נוירופידבק

טיפול בפגיעת ראש

נוירופידבק (NeuroFeedback) היא שיטת טיפול מודרנית המאפשרת למטופל ללמד את מוחו כיצד לפעול באופן אופטימלי. הטיפול מסייע בשיפור תפקודי הקשב, הריכוז, הזיכרון, השליטה בדחפים ועוד. הסדרת פעילות גלי המוח הנלמדת במהלך הטיפול עשויה להביא להקלה במגוון תפקודים שנפגעו בחבלת הראש.

 

  • מוכח מחקרית
  • ההשפעה נשמרת לטווח הארוך
  • הטיפול יעיל במגוון רחב של גילאים
  • 87% מהמטופלים מדווחים על הקלה בסימפטומים
  •  הטיפול נעשה בפיקוח אנשי מקצוע ומטפלים מוסמכים
  • טיפול לא פולשני ולא תרופתי

  • הטיפול עובד! צוות מקצועי מלווה ומכיר את המטופלים, והבנות במשרד, משדרות מקצועיות ואדיבות.

    ב. (מטופל לשעבר)



לעוד המלצות ומכתבים ממטופלים...

  • אנשי מקצוע מדהימים, עוזרים לך בדיוק לבעיות שאתה רוצה לטפל, זמינים וקשובים בכל זמן הטיפולים

    א. (מטופל לשעבר)


  • הצוות מקצועי ואדיב. מעולם לא נתקלתי ברמה כזאת של אכפתיות, הסבר מדוייק על הטיפול וכן רמת התעניינות בתגובות שלאחר הטיפול. יישר כח!

    י. (מטופל לשעבר)


  • היחס והשרות שקיבלתי, היה מצוין, צוות חם אמפטי וקשוב, לי היה תמיד נוח לשוחח ולהתייעץ, והם עזרו לי למטרה שבאתי

    ב. (מטופל לשעבר)


תיאור מקרה של טיפול בפגיעת ראש טראומתית

  • כ. היה גבר בן 35 בעת שנפגע בתאונת דרכים. כבר ביום הראשון לאחר התאונה התברר שהפך לאדם אחר. לאחר התאונה אושפז בבית החולים שם החל לנהוג באלימות כלפי הצוות המטפל. הוא הפסיק לעבוד כיוון שלא פסק מלריב עם עובדיו ולקוחותיו. כמעשה של שגרה נהג לנפץ חפצים בבית בעת התפרצויות הזעם שלו. כ. הרגיש כי איבד את הזיכרון וכל הזמן בני משפחתו הזכירו לו מה עליו לעשות ולאן עליו ללכת. מאז התאונה הוא חש גם ירידה במצב הרוח, כאבי ראש ניכרים והפרעות שינה משמעותיות. בבדיקות ההדמיה שעבר, לא אובחנה בעיה.
    לאורך שנים רבות קיבל מגוון גדול של תרופות מסוגים שונים שלא הביאו לשינוי משמעותי במצבו. כן טופל במסגרות שיקום רבות אך לא הצליח להפיק מהן תועלת עקב מצבו הנפשי והנוירולוגי.
    5 שנים לאחר התאונה, הוא הגיע לטיפול באמצעות נוירופידבק. הוא טופל פעמיים בשבוע במשך כשנה (כ 100 מפגשים). אט-אט חל שיפור במצבו. כאבי הראש פחתו, התפרצויות הזעם הפכו נדירות, הוא הצליח לישון ובעקבות השיפור בזיכרון הצליח אף לעקוב בעניין אחר תוכניות בטלוויזיה. בני ביתו דיווחו אף הם על שיפור ניכר במצבו ועל ירידה דרמטית בהתפרצויות הזעם שלו. מבחנים נוירוקוגניטיביים שנערכו טרם הטיפול ולאחריו הראו שיפור ניכר במדדי הזיכרון, הקשב הריכוז, התכנון ועוד. עתה, 6 שנים לאחר התאונה, כ. מרגיש שהוא שוב מקבל שליטה על חייו.


תקציר מאמרים בנושא פגיעת ראש טראומתית

  • שם מאמר : האם טיפול נוירופידבק יכול לצמצם את השינויים המוחיים שנגרמים עקב פגיעות ראש?
    מקום פרסום : NeuroRehabilitation, September 18,2014

    מחקרים בעבר מצאו כי נוירופידבק יכול לשפר תפקוד קוגנטיבי וויסות מוחי בקרב מטופלים עם פגיעת ראש. המטרה של מאמר זה לבדוק את השינויים במבנה ותפקוד המח לאחר הטיפול.
    במחקר השתתפו שני מטופלים עם פגיעת ראש בדרגה בינונית, גבר בן 20, וילדה בת 12. למטופלים היו יותר משבעה סימפטומים האופיינים לזעזוע מח: כאבי ראש, סחרחורות, חוסר יכולת להתרכז, התקפי זעם, עייפות, פגיעה בזיכרון וקושי עם רעשים חזקים ואור חזק. בנוסף, במבחנים שהועברו להם נמצא שהתפקוד הקוגנטיבי שלהם היה פגוע.
    כחלק מהמחקר, המטופלים עברו 20 טיפולים של נוירופידבק, 3 פעמים בשבוע במשך חודשיים. העבירו להם מבחנים, בדקו את כמות הסימפטומים שלהם, וערכו להם סריקתMRI של מבנה המח לפני ואחרי הטיפול.
    תוצאות- לאחר הטיפול הציונים במבחנים כדוגמאת תפקוד מוטורי וזיכרון השתפרו, וגם מספר הסימפטומים ירד. יתר על כן, לאחר הטיפול מצאו שינויים במבנה המח שהיה פגוע כתוצאה מפגיעת הראש. השינויים במבנה המח כללו קשרים חדשים בין איזורים במח שנפגעו, ועלייה בנפח המח.
    לסיכום, טיפול הנוירופידבק הוביל לשינויים משמעותיים במבנה ותפקוד המח בקרב מטופלים צעירים עם פגיעת ראש בדרגה בינונית.


  • שם מאמר : השוואה בין אסטרטגיות שיקומיות בקרב פגועי ראש: שימוש במחשב, אסטרטגיות קוגנטיביות, תרופות ונוירופידבק
    מקום פרסום : Appl Psychophysiol Biofeedback (2008) 33:101–124

    מאמר זה הינו מאמר סקירה בו נאספו מחקרים רבים מתחום השיקום של פגועי הראש. הנתונים מכל המחקרים הוזנו לבסיס נתונים וממנו הוסקו מסקנות. 
    נבחרו מאמרים בתחום השיקום של פגועי הראש בהם היה שימוש באחת מ 4 האסטרטגיות השיקומיות הבאות: טיפול תרופתי, טיפול באמצעות מתן אסטרטגיות קוגנטיביות, שימוש בתוכנות מחשב וטיפול באמצעות נוירופידבק. 
    נבדק מכלול גדול של מאפיינים קוגנטיביים (זיכרון לצורותיו השונות, תכנון ועוד).
    עפ”י מסקנות המאמר, ישנם תחומים בהם השיקום באמצעות נוירופידבק עדיף על כל שיטה אחרת (למשל זכירה לאחר קריאת קטע) ויש תחומים בהם שיטות אחרות עדיפות (למשל זכירת אוצר מילים). בסך הכל במרבית התחומים הטיפול באמצעות נוירופידבק היה עדיף על השיטות האחרות. כותבי המאמר ממליצים על שילוב הטיפול בנוירופידבק בשיקום פגועי הראש.