טיפול ב OCD
טיפול ב OCD (הפרעה טורדנית-כפייתית)
אם את/ה סובל/ת מהפרעה טורדנית כפייתית יתכן שאת/ה נוטל/ת תרופות או שעברת טיפול התנהגותי קוגניטיבי (CBT) , לא תמיד הטיפולים הללו יעילים מספיק, במרכז לשיפור תפקודי המוח אנו מציעים טיפול לא תרופתי שעשוי לסייע לך.
הטיפול במרכז לשיפור תפקודי המוח גורם להקלה גדולה בתדירות המחשבות ובביצוע הפעולות הנלוות אליהן, עד כדי שחרור מוחלט מן התופעות שליוו אותם שנים ארוכות ותפסו חלק ניכר משגרת יומם.
על OCD (הפרעה טורדנית-כפייתית)
הפרעה טורדנית-כפייתית (OCD – Obsessive Compulsive Disorder) נמנית עם הפרעות החרדה. הסובלים ממנה עסוקים במחשבות טורדניות (אובססיות) המניעות אותם לעסוק בפעולות החוזרות על עצמן (פעולות כפייתיות) בניסיון להפטר מהמחשבה הטורדנית. פעולות אופייניות הן ספירה, ניקוי וסידור החוזרים על עצמם זמן ממושך.
המחשבות כמו גם ההתעסקות בטקסים חוזרים ונשנים פוגעות מאוד באיכות חייהם של הסובלים, עד כדי פגיעה בשגרת היום-יום. העיסוק במחשבה הטורדנית ובהתנהגות הכפייתית הנלווית אליה תופסים לעיתים חלק ניכר מיומו של הסובל מההפרעה.
טיפול ב OCD (הפרעה טורדנית-כפייתית) באמצעות נוירופידבק
מטופלים שאובחנו כסובלים מהפרעה טורדנית-כפייתית (OCD) וטופלו באמצעות נוירופידבק חשו הקלה גדולה ברמת החרדה בתדירות המחשבות ובביצוע הפעולות הנלוות אליהן, חלקם אף הצליחו להיפטר מתופעות אלו כליל וחזרו לשגרת חיים תקינה.
נוירופידבק (NeuroFeedback) היא שיטת טיפול מודרנית המאפשרת למטופל ללמד את מוחו כיצד לפעול באופן אופטימלי. הסדרת פעילות גלי המוח הנלמדת במהלך הטיפול מביאה להקלה משמעותית בסימפטומים מסבי סבל. מדובר בטיפול ללא תרופות, שאינו פולשני כלל.
- מוכח מחקרית
- ההשפעה נשמרת לטווח הארוך
- הטיפול יעיל במגוון רחב של גילאים
- 87% מהמטופלים מדווחים על הקלה בסימפטומים
- הטיפול נעשה בפיקוח אנשי מקצוע ומטפלים מוסמכים
- טיפול לא פולשני ולא תרופתי
הטיפול עובד! צוות מקצועי מלווה ומכיר את המטופלים, והבנות במשרד, משדרות מקצועיות ואדיבות.
ב. (מטופל לשעבר)
לעוד המלצות ומכתבים ממטופלים...
אנשי מקצוע מדהימים, עוזרים לך בדיוק לבעיות שאתה רוצה לטפל, זמינים וקשובים בכל זמן הטיפולים
א. (מטופל לשעבר)הצוות מקצועי ואדיב. מעולם לא נתקלתי ברמה כזאת של אכפתיות, הסבר מדוייק על הטיפול וכן רמת התעניינות בתגובות שלאחר הטיפול. יישר כח!
י. (מטופל לשעבר)היחס והשרות שקיבלתי, היה מצוין, צוות חם אמפטי וקשוב, לי היה תמיד נוח לשוחח ולהתייעץ, והם עזרו לי למטרה שבאתי
ב. (מטופל לשעבר)
תיאור מקרה של טיפול ב OCD (הפרעה טורדנית-כפייתית)
דניאל בן 12 הופנה על ידי יועצת בית הספר לטיפול בשל מה שתואר כחרדת בחינות. דניאל ילד צעיר על סף גיל ההתבגרות הוא תלמיד טוב. בחצי שנה אחרונה חל שינוי בהישגיו. הוא נראה לא קשוב ועיתים גם חרד בבחינות. יועצת בית הספר הפנתה את דניאל והוריו לשיחה עם פסיכולוג בית הספר. הפסיכולוג לאחר ריאיון עם דניאל שיער כי מדובר בחרדת בחינות. הפסיכולוג הסביר להוריו, כי יתכן ויש גם הפרעת קשב אלא שקשה לדעת האם זו חרדה בלבד או גם הפרעת קשב. דניאל החל לקבל טיפול בחרדת בחינות על ידי פסיכולוג בית הספר. הוריו הדואגים הגיעו ליעוץ לאחר שטיפול CBT סטנדרטי בחרדת הבחינות, במשך שלושה חודשים על ידי פסיכולוג בית הספר, לא שיפר את תפקודו במבחנים. המחשבה היתה שאולי דניאל סובל גם מהפרעת קשב.
דניאל הגיע לפגישת היעוץ כאשר הוא יודע לתאר היטב מה הוא מרגיש בזמן בחינה. הוא אף הדגים את הטכניקות שלמד לזיהוי מחשבות ושיטות ההרפיה השונות. אולם, הוא הדגיש כי הטכניקות השונות לא תמיד עוזרות לו להתרכז. הוא מזהה את המחשבות ואפילו למד תרגיל מיינדפולנס אך המחשבות לא עוזבות את הראש שלו. הוא עושה בדבקות את כל התרגילים שלימד אותו הפסיכולוג ומרגיש רגוע בהתחלה ואחר כל כשהמחשבות נשארות שם הוא מרגיש מתוסכל ומאבד מהר מאד את הריכוז. רק אחרי חצי שעה של מאבק הוא מצליח להתחיל את המבחן.
ביעוץ ביקשנו מדניאל שידגים כיצד הוא מבצע את תרגילי ההרפיה כשהוא מחובר למכשור ביופידבק. המכשור מודד כיצד הגוף שלו מגיב לתרגילי ההרפיה. אכן דניאל למד לבצע היטב תרגילי הרפיה ולמעשה הוא איננו מתוח. יחד עם זאת נראה כי המחשבות עדיין מטרידות אותו. בירור נוסף העלה כי האופי של המחשבות הוא חזרתי ומכיל חשש מכך שהמחשבה על מבחנים אחרים תבלבל לו את הזיכרון.
ביעוץ הוסבר להוריו כי לדניאל יש בעצם הפרעה טורדנית כפייתית – OCD. בגיל צעיר לא קל לשים עליה את האצבע. הקשיים נראים לרוב כקשיי ריכוז או חרדה. אך למעשה מדובר ב- OCD שהמוקד שלה הוא זיהום מנטלי. זיהום מנטלי מתרחש כאשר האדם עם ה- OCD משוכנע שעצם המחשבה על דבר מסוים פוגמת, מקלקלת, מטמאת ואז הוא חש מחויב לחשוב מחשבה מבטלת. כלפי חוץ זה נראה שהאדם “מוסח פנימית”. הוא אכן עסוק בתוכן פנימי מנטלי. אך אין מדובר במוסחות אלא במיקוד יתר וניסיון לשליטה על המחשבות.
למרבה הצער, שאלונים שמאבחנים קשב או חרדה אינם רגישים דיים לאפשרות שמדובר ב- OCD. גם התיאורים ההתנהגותיים מפנים, לרוב, את תשומת הלב להפרעות השכיחות ו’מקובלות’ יותר: הפרעת קשב, חרדה וכו’.
ראו מידע על: טיפול OCD
מ. הוא בחור צעיר בן 25. מגיל צעיר הוא סובל ממחשבות חודרניות על כך שידיו מלוכלכות. הוא שוטף ידיים פעמים רבות ביום, עד כי עור ידיו נפגע. בנוסף הוא מרגיש צורך לבדוק שוב ושוב כי ברזי המים סגורים. להערכתו הוא מבזבז כארבע שעות מדי יום בשטיפות ידיים ובדיקות הברזים ומערכת החשמל. בדומה לחולים רבים הסובלים מ OCD גם מ. הרגיש, שמוחו עובד ללא לאות 24 שעות ביממה במעגלים אין סופיים.
ניסיון טיפולי בתרופות נוגדות דיכאון במינון גבוה כמקובל לא צלח. ניסיון בטיפול קוגניטיבי התנהגותי גם הוא לא הצליח לאור הקושי הרב שמ. חש בעת ביצוע התרגילים שנדרשו ממנו.
לבסוף הוחל טיפול בנוירופידבק. במהלך הפגישות הראשונות לא חש מ. כל שיפור. נעשו שינויי פרוטוקולים תכופים על בסיס חריגות שונות שנצפו בבדיקת QEEG. הפרוטוקול שהוגדר שונה מעט בין הפגישות על מנת להביאו לאופטימום. לבסוף, לאחר 10 מפגשים, החל מ. לדווח על שיפור ולאחר 30 פגישות דיווח כבר על שיפור ניכר. לדבריו, הוא לא זוכר שמוחו היה רגוע כל כך מאז ילדותו.חולי OCD מהווים אתגר טיפולי בכל גישה שבה מטפלים. החולים הללו עמידים בדרך כלל לטיפולים וגם כאשר הם מגיבים, התגובה אינה מלאה. הטיפול בטכנולוגיית נוירופידבק יחודי ויעיל ביותר, שכן הוא מאפשר לחולים להגיע למצב שבו המחלה דועכת לחלוטין.
המקרה המתואר כאן מדגיש, שלעיתים הפרוטוקול הראשון שנבנה אינו מחולל את השיפור המבוקש. אנו במרכז לשיפור תפקודי המוח מאמינים, שפרוטוקול אפקטיבי יחולל שינוי כבר לאחר 2-3 פגישות ואם אינו מתחולל, יש לערוך שינוי בפרוטוקול.
בבניית הפרוטוקול במקרה זה נעזרנו בטכנולוגיה חדישה, שמאפשרת למדוד את גלי המוח של המטופל וליצור תמונת מוח מדויקת של האזור במוח המתפקד באופן לא תקין. במקרה זה (כמו אצל חלק מהחולים עם OCD) התגלה שהאזור הלקוי הוא ANTERIOR CINGULATE. מרגע שהאזור הוגדר, שונה הפרוטוקול בהתאם וחל השיפור המבוקש במצב.בתמונות רואים את תמונת ה QEEG, כאשר התמונה מימין היא לפני הטיפול, והתמונה משמאל היא לאחר סדרה של מפגשי טיפול.
צבעים מעל 2 או מתחת ל -2 מבטאים מצב חריג בהשוואה לאוכלוסיה נורמלית באותו הגיל כמו המטופל.
תקציר מאמרים בנושא OCD (הפרעה טורדנית-כפייתית)
- שם מאמר : יעילות הטיפול באמצעות טכנולוגיית נוירופידבק מבוססת QEEG בחולים עם OCD עמידמקום פרסום : Clin EEG Neurosci. 2011 Jul;42(3):195-201
נוירופידבק נמצא בשימוש קבוע במגוון בעיות. עד כה פורסמו 3 מאמרים על הטיפול בחולים עם OCD עמיד. מחקר זה בדק את השפעת הטיפול בנוירופידבק מבוסס QEEG על 36 חולים עם OCD עמיד לטיפול. המטופלים קיבלו בין 9 לבין 84 טיפולים בתדירות של 2 טיפולים ביום במשך שעה. 33 מתוך ה 36 דיווחו על שיפור ניכר, כפי שהוכח גם באמצעות שאלונים ייעודיים להפרעה טורדנית-כפייתית. 17 מהנבדקים עברו בנוסף מבחן אישיות ממוחשב (MMPI), שהדגים שיפור ניכר בכל הפרופיל הנפשי ולא רק במדדי OCD. בנוסף, 33 מתוך 36 הפגינו שיפור ניכר במדד קליני גלובלי.
כל הנבדקים נבדקו בטווח של שנתיים וחצי לאחר תום הטיפול. נערכו שאלונים איתם ועם בני משפחתם. התברר ש 19 מתוכם שמרו על הישגי הטיפול. מחקר זה מספק עדות טובה ליעילות הטיפול באמצעות נוירופידבק בחולים עם OCD ומעודד מחקרים נוספים בתחום.