ADHD מבוגרים

הפרעת קשב מתקשרת בתודעה לתלמיד שמתקשה ללמוד ומפריע בכיתה. אך התלמיד הזה גדל ומתבגר בסופו של דבר. יתכן והוא וההתבגרות תוביל למיתון משמעותי של הקשיים ולעיתים זה לא קורה קרוב ל- 40% מהילדים עם הפרעת קשב גדלים להיות מבוגרים עם הפרעת קשב. השיעור של מבוגרים בישראל עם הפרעת קשב אינו לגמרי ברור. בארה”ב לצורך ההשוואה שיעור המבוגרים עם הפרעת הקשב הוא 4-5% מהאוכלוסייה. יחסית לכל הפרעה אחרת, מדובר בנתח משמעותי של האוכלוסייה.

הקשיים בקשב בבגרות אינם מקבלים את אותו הביטוי כמו בילדות. בעיקר משום בילד שגדל למד להתמודד בדרך זו או אחרת עם הקשיים. הבחירה שלו בדרכי התמודדות עשויה בפני עצמה ליצור בעיות חדשות או לשמר בעיות קודמות. כלומר, כשגדלים עם הפרעת קשב רוכשים הרגלים שונים שעוזרים לך בתור ילד להתמודד עם ההפרעה, אך בבגרות ההרגלים הללו כבר לא יעילים.ADHD מבוגרים

אם ניקח לדוגמא את יואב (שם בדוי) שכילד התמודד עם הפרעת קשב על ידי הגברת המאמצים שלו לשים לב לפרטים והקפדה על סדר. ילדותו שהייתה רצופה בחרדות מפני אובדן השליטה על חייו אם הסדר שלו ישתבש הובילה אותו לנטייה לפרפקציוניזם, השקעת יתר בעבודה או בכל משימה שבה עסק וירידה לפרטים. כיום, כאדם בוגר הוא מתקשה לשאת חוסר סדר מצד עמיתיו לעבודה, אשתו, ילדיו. הוא אינו מצליח לשלוט במזגו ומתפרץ . יואב סובל מההתפרצויות שלו. הוא חש שיחסיו עם הסביבה נפגעים. הוא מוגדר על ידי עמיתיו כמנהל פרויקטים קשוח. יחסיו עם אשתו ידעו עליות ומורדות ועיקר תסכולו נובע מהקושי שלו לשמר יחסים תקינים עם ילדיו.

יואב פיתח הרגלים שסייעו לו כילד להתמודד עם הפרעת הקשב ואף להגיע להישגים. אולם הרגלים אלה לא טיפלו בחרדה הנלווית להפרעת הקשב אלא העצימו אותה. אף שחלק מהסימפטומים שלו התמתנו עם השנים יואב עדיין סובל מהפרעת קשב ובצירוף חרדותיו והרגליו, ההפרעה פוגעת ביחסיו המשפחתיים והמקצועיים. יואב הוא דוגמא בולטת לכך שהפרעת הקשב אינה נעלמת לחלוטין בבגרות אלא משנה צורה.

מבוגרים רבים מזהים את קשייהם ומשייכים אותם להפרעת קשב רק כאשר ילדיהם מאובחנים. אז ניתן פשר לקשיים שלהם עצמם היו בילדות. למרבה המזל הטיפול במבוגרים ללא תרופות פשוט יותר מאשר הטיפול בילדים. למעשה כיום, ניתן לטפל בהצלחה במבוגרים ללא תרופות. יתר על כן, בעוד שלגבי ילדים בשנים המוקדמות יש קושי לתת אבחנה מדויקת, לגבי מבורים יש אפשרויות אבחון טובות יותר שיכולות לכוון גם את הטיפול בהפרעה ולמקד אותו.

כיצד מטפלים במבוגרים?

במבוגרים יש מספר שיטות טיפול נפוצות מלבד הטיפול התרופתי. טיפול בנוירופידבק  מלבד טיפול זה ניתן להסתייע בטיפול במיומנויות ניהוליות וטיפול פסיכולוגי. הקשיים בתפקודים ניהוליים הם הבולטים ביותר בבגרות היות והם אחראים למרבית הקשיים התפקודיים. טיפול פסיכולוגי נוגע בעיקר להתמודדות עם מתחים וויסות רגשי שנפגעים בשל הקשיים שיוצרים התפקודים הניהוליים. לעיתים נדרש טיפול זוגי על מנת להפוך את שני בני הזוג לשותפים בהתמודדות עם קשיי הקשב.

בנוסף, יש חשיבות לבניית הרגלי חיים בריאים שמכינים את הגוף טוב יותר להתמודדות עם הקשיים. היגיינת שינה, תזונה נכונה, ופעילות ספורטיבית נמצאו במחקרים רבים כמועילים בשיפור ברמת הקשב במידת מה. הם מאפשרים לגוף להתמודד באופן יעיל ומיטבי עם המשימות היומיומיות תוך שמירה על רמת מתחים סבירה.

מאמרים :

מבוא – הכרות עם תפקודים ניהוליים
מחר בבוקר זה עכשיו