דיכאון חורף – סיבות להופעתו ודרכי התמודדות

דיכאון חורף הוא דיכאון עונתי נפוץ. מדובר בדיכאון חוזר המופיע בתחילתו של החורף ועובר לחלוטין עם תחילת האביב. לעומת דיכאונות שאינם בחורף המאופיינים בדרך כלל בתאבון ירוד ובחוסר שינה, דיכאון חורף אופייני מלווה בתאבון מוגבר ובעודף שינה.

בעבר, תופעה זו נכללה תחת האבחנה הפסיכיאטרית Seasonal Affective Disorder (SAD) – הפרעת מצב רוח עונתית. לצד דיכאון החורף, קטגוריה זו כללה גם דיכאונות עונתיים אחרים כמו למשל דיכאון בקיץ. עם זאת, מחקרים אשר בחנו את הנושא בעשורים האחרונים הראו שדיכאון עונתי נלווה לרוב למחלות כלליות יותר כמו דיכאון חד קוטבי או הפרעה דו-קוטבית. כמו כן, הוכח כי אנשים הסובלים מהפרעה דו-קוטבית נוטים יותר לשינויי מצב רוח עקב חילופי עונות. בעקבות ממצאים אלו הוצאה האבחנה של ה-SAD מרשימת האבחנות הפסיכיאטריות.

הגורם המדויק לרגישות הגבוהה של חלק מהאנשים לעונת החורף טרם ידוע. ההסבר התיאורטי הנפוץ טוען כי שינויי מזג האוויר בחורף והתמעטות שעות היום מביאים לירידה בכמות האור אשר משפיעה לרעה על מצב הרוח. נמצא גם כי הנטייה לרגישות לחורף גבוהה יותר בקרב אנשים צעירים ובקרב נשים לעומת גברים.

מגוון רחב של טיפולים עשוי לתת מענה לדיכאון החורף. חשוב להבהיר שמצבים בהם אנשים חווים בחורף סימפטומים (למשל: תיאבון מוגבר, תשישות, דכדוך ועוד) ללא בפגיעה משמעותית בתפקוד אינם מוגדרים כחולים. במקרים מסוג זה ניתן להציע מספר דרכי התמודדות כמו נטילת ויטמין D או תוספי אומגה 3, טיפול באמצעות מלטונין, הגדלת משך השהייה בחוץ ושינוי אזור העבודה כך שיהיה קרוב לחלון. במקרים קשים יותר, קיימת אפשרות של טיפול באור. טיפול כזה מתבצע באמצעות מכשירי תאורה הפולטים אור חזק המדמה את אור השמש ונועד לפצות על המחסור באור בחורף.

במצבים בהם ההתערבויות שצוינו לא הביאו לתגובה מספקת, קיימות שיטות טיפול נוספות שעשויות להקל על הסימפטומים של דיכאון החורף, אחת מהן היא נוירופידבק. נוירופידבק היא טכנולוגיה המאפשרת לאמן אזורים במוח לפעול באופן תקין יותר. בעזרת אימון של אזורי מוח הגורמים לדיכאון, ניתן לגרום להפחתה מהירה ומשמעותית בסימפטומים. שיטת טיפול נוספת היא גרייה מגנטית עמוקה של אזורי מוח הקשורים למצב הדיכאוני. הגירוי המגנטי מעורר את הפעילות העצבית באותם אזורים ובכך עשוי להביא לשיפור מוחלט ללא תופעות הלוואי המופיעות לעיתים קרובות בעת טיפול תרופתי בדיכאון (כמו ירידה בחשק המיני או עלייה במשקל).

הכותב – ד”ר דורון תודר, פסיכיאטר מומחה,