טיפים למבוגרים עם הפרעת קשב
מבוא – הכרות עם תפקודים ניהוליים
התפקודים הניהוליים הם סט היכולות הקוגניטיביות הגבוהות המאפשר לנו לתפקד ולהפעיל באופן מתואם וממוקד מטרה את היכולות הקוגניטיביות האחרות: שפה, תפיסה, זיכרון לטווח בינוני וארוך, וכו’. התפקודים הניהוליים פועלים ביעילות נמוכה כאשר לאדם יש הפרעת קשב. בעוד שמאפיינים אחרים כמו היפראקטיביות (פעלתנות יתר), למשל, מתמתנת כשהאדם עם הפרעת הקשב מתבגר, הקשיים בתפקודים הניהוליים מלווים אותו לאורך חייו הבוגרים.
למעשה, הקשיים בתפקודים הניהוליים הם אלו שמגבילים את המבוגר עם הפרעת הקשב כשהוא מתמודד עם שלוש משימות החיים שלו. האדם הבוגר מנהל את חייו בשלושה מעגלים: משפחה, עבודה וחברים. בכל אחד מהמעגלים הללו הוא נדרש ליכולת להפעיל בגמישות את יכולותיו הקוגניטיביות ולהתאים את עצמו למצב. על מנת לעשות את זה הוא נדרש לתפקודים ניהוליים תקינים.
בכדי שנבין כיצד התפקודים הניהוליים נדרשים להתנהלות נורמטיבית בשלושת מעגלי החיים נכיר קודם את התפקודים הניהוליים. החוקרים אמנם, חלוקים מה נחשב תפקוד ניהולי ומה אינו נחשב תפקוד ניהולי. אנו מציגים כאן רשימה של תפקודים ניהוליים מפרספקטיבה שימושית. הכרות עם התפקודים הניהוליים היא הצעד הראשון בדרך להבנת דרך פעולתם ולאחר מכן פיתוח אסטרטגיות פיצוי ושיקום שלהן, במצב של ליקוי או הפרעת קשב.
התפקודים הניהוליים:
זיכרון עבודה – היכולת להחזיק מידע בזיכרון ולעשות בו שימוש לשם ביצוע פעולות חשיבה אחרות. כמו לזכור מספר אשראי כדי להשתמש בו בקניה אינטרנטית. אנחנו עושים שימוש בזיכרון עבודה גם כדי להוציא מידע מהזיכרון לטווח ארוך ולהשתמש בו על מנת להבין קטע שקראנו.
תחושת זמן – היכולת לשים לב לכמה זמן עבר ולהעריך כמה זמן תדרוש פעולה מסוימת. קשיים ביכולת לעקוב אחר משך הזמן שלוקחת פעילות מכבידים על היכולת לתכנן מראש משימות ולהשלים אותן.
זיכרון פרוספקטיבי – לזכור שצריך לזכור. היכולת להיזכר בזמן מאוחר יותר במטלות שביצוען אינו מיידי. קשיים ביכולת לזכור לזכור משפיעים על היכולת להתחיל משימות או לסיים אותן.
שליטה עצמית רגשית – היכולת לשים לב למצב רגשי ולהפעיל אסטרטגיות לוויסות רגשות. לשליטה העצמית הרגשית יש השפעה על היכולת לשנות את הפרספקטיבה ולהתבונן על קשיים מנקודת מבט שונה.
הפעלה עצמית – היכולת ליזום פעולה, לגייס כוחות להתחיל משימה, ולהתמיד במשמות. כשיכולת זאת פגועה יש קושי להתחיל משימות ולרוב מגיעים לדחיינות. ובנוסף יש קושי להתמיד במשימות השגרה.
תכנון והתארגנות – היכולת לחזות מראש את מה שנדרש כדי להתמודד עם משימות, בעיקר משימות מורכבות, ולהפיק לקחים מהתנסויות קודמות ולעשות בלקחים הללו שימוש בהתנסות הבא. קושי ביכולת זאת מוביל לשגיאות חוזרות ולבסוף ליאוש ונטישת משימות.
חשוב להבחין בין תפקודים ניהוליים למיומנויות ניהוליות. מיומנויות ניהוליות הן רבות וההפעלה שלהן תלויה בתפקודים הניהוליים. ניקח למשל, אדם שיודע לארגן את חפציו אך לרוב נמצא את פינת העבודה שלו מבולגנת. כלומר, המיומנות של ארגון קיימת ופועלת היטב. אולם, היכולת להפעיל אותה בעיתוי הנכון – תפקוד ניהולי – לקויה. ג’ורג’ מקלוסקי (2012,2008) שחקר את את התפקודים הניהוליים עושה אבחנה פשוטה בין יכולת ניהולית לבין מיומנות ניהולית. היכולת הניהולית היא לדעת מתי ומה לעשות. המיומנות הניהולית היא לדעת איך לעשות.
מודל העבודה שלנו
מודל העבודה המוצג כאן מבוסס על המודל של הפסיכולוג ארי טקמן (2012), שהתמחה בטיפול במבוגרים עם הפרעת קשב. ניתן לראות בתרשים 1 מהם המקומות בהם הליקוי בתפקודים הניהוליים מפריע לתפקוד של האדם הבוגר.
תרשים 1
הכישלון בביצוע משימות בגלל ליקוי בתפקודים או במיומנויות הניהוליות יכול לקרות כל הזמן. גם כשיש ביצוע חד פעמי מוצלח, הוא נבלע בין כישלונות חוזרים. מאידך היכולת שלנו ללמוד איך כל אחד מהתפקודים עובד ולשקם או לפצות על הליקוי. כפי שמראה תרשים 2.עבור כל אחד מהתפקודים או המיומנויות אפשר ללמוד אסטרטגיית פיצוי או לשקם אותה. השימוש החוזר באסטרטגיות ובטכניקות, מוביל את האדם ליותר ויותר משימות מוצלחות.
בכל ניוזלטר נשתף אתכם בטכניקות ואסטרטגיות שימושיות להתמודדות עם הליקויים בתפקודים הניהוליים.
תרשים 2
מה למדנו?
- התפקודים הניהוליים אחראים על הההחלטה אילו משימות לבצע ומתי לבצע אותן
- המיומנויות הניהוליות אחראיות על הדרך בה אנו מבצעים משימות
- לקות במיומנויות או תפקודים ניהוליים היא הקושי המרכזי של מבוגרים עם הפרעת קשב
- ניתן לשקם או לפצות על הליקויים הללו באמצעות טכניקות מתאימות ואסטרטגיות פיצוי
- שימוש מתמשך באסטרטגיות ובטכניקות מוביל להצלחה מתמשכת