שאלות ותשובות על נוירופידבק

שאלות ותשובות

מה קורה בכל מפגש טיפולי?

במהלך הטיפול המטופל יושב נינוח בכיסא וצופה בסרט, או משחק, כאשר לראשו כובע חיישנים. החיישנים מעבירים למחשב את הגלים שהמוח מייצר באותו רגע.
בכל פעם שנרשמים גלים רצויים, הסרט נראה חד וברור וכך המטופל מקבל משוב חיובי.
אך כשהמחשב מזהה גלים חריגים, הסרט הופך להיות מטושטש.
באופן זה, המוח לומד במהלך הטיפול להגיע למצב שבו הסרט נראה ברור, כלומר לייצר כמה שיותר גלים תקינים.
עם הזמן, המוח לומד לפעול באופן תקין יותר והדבר מתבטא בשיפור הסימפטומים בחיי היום יום.
כל טיפול נמשך 30-45 דקות ובזמן הטיפול המטופל לא צריך לעשות דבר, מלבד לצפות בסרט, או במשחק.

מהם אחוזי ההצלחה של הטיפול?

על פי המחקרים בתחום, 70%-90% מהמטופלים מגיבים לטיפול באמצעות נוירופידבק.
לשם השוואה, אחוזי ההצלחה בעקבות טיפול תרופתי מגיעים לשיעור נמוך יותר.

מהן מגבלות הגיל לטיפול באמצעות נוירופידבק?

הטיפולים במרכז לשיפור תפקודי המוח מתאימים החל מגיל 3 שנים, כאשר ההתאמה לטיפול נעשית באופן ספציפי לכל אחד, ובהתאם להפרעה שבה אנו מטפלים.

בקרב מבוגרים אפשר לטפל בכל גיל ללא מגבלה.

מה צריך לעשות כדי להתחיל טיפול?

יוצרים קשר עם המרכז לשיפור תפקודי המוח באחת הדרכים המופיעות באתר וקובעים פגישת ייעוץ .
במידה ומחליטים להתחיל בטיפול, מבצעים בקליניקה את בדיקת QEEG . לאחר מכן, קובעים מועדים נוחים להגעה לטיפולים.

מה ההבדל בין QEEG ל-EEG?

בבדיקת EEG מודדים את זרמי החשמל הזעירים, שהמוח מייצר בעת פעולתו.
הבדיקה אינה כואבת, אינה מזיקה ואינה כרוכה בקרינה. בעת הבדיקה לא מוכנס שום חומר לגוף ואין כל השפעה על פעילות המוח.
הבדיקה מתבצעת כך: מרכיבים למטופל כובע מדידה, שמכיל גלאים. גלאים אלה רגישים מאוד לזרם החשמלי של המוח והם מקליטים אותו. הגלאים לא משדרים, אלא קולטים את פעילות גלי המוח ומעבירים אותה למחשב.
בדיקת QEEG היא בדיקת EEG רגילה שמנותחת בצורה שונה. בבדיקה משווים את התוצאות לנורמות תלויות גיל במאגר נתונים עולמי.
האות Q מסמלת את המילה quantiative שמשמעה כמותי.

מה ההבדל בין ביופידבק לנוירופידבק?

ביופידבק הוא שם כללי לקבוצת טיפולים ונוירופידבק הוא אחד מהם.
כל נוירופידבק הוא ביופידבק, אך לא להפך.
ביופידבק הינה שיטת טיפול בה נותנים לאדם משוב בתגובה על הפעילות הפיזיולוגית שלו (לחץ דם, דופק,קצב הנשימה ועוד) ומלמדים את האדם עצמו לשלוט בהם. באופן זה האדם יכול למשל במצבי לחץ להרפות את עצמו. זהו כלי טיפולי שנמצא בשליטת האדם והוא יכול לבחור להשתמש בו כרצונו.
נוירופידבק היא שיטת טיפול בה המוח עובר תהליך של לימוד שמשפר את תיפקודו. מרגע שהמוח עבר את האימון הוא עובד בצורה טובה יותר כל הזמן. משול הדבר לאדם שחידד את יכולתיו השיכליות בלימוד מרובה. הכישורים אותם רכש לא נעלמים כרצונו אלא מלווים אותו.
טיפול נכון בנוירופידבק מתאים עצמו למוחו של המטופל. ולכן אחוזי ההצלחה בו גבוהים יותר מטיפול תרופתי בחלק מהמצבים (חרדה, דיכאון, אפילפסיה, לקויות למידה, הפרעת ריכוז וקשב, חבלות ראש,מיגרנות ועוד).

האם מי שמקבל טיפול תרופתי יכול להתחיל בנוסף טיפול נוירופידבק?

במחקרים רבים, ילדים המשיכו בטיפול תרופתי במקביל לטיפול באמצעות נוירופידבק וזאת בשל סיבות אתיות. לכן ידוע שאין מניעה לשלב בין שני סוגי הטיפולים.

מהם גלי מוח?

מוח מורכב ברובו מתאי עצב. תאי העצב מעבירים אותות זה לזה, חלקם אותות חשמליים שתאי המוח מייצרים.
כשמתבוננים בתרשים של הפעילות המוחית מבחינים בכמה סוגי גלים, בעיקר גלי אלפא, גלי ביתא, גלי תטא וגלי דלתא.
גלים בעוצמה חריגה או במיקום חריג או בעיה בכל תבנית פעולה מקובלת, מעידים על בעיה.

איך קובעים פרוטוקול טיפולי?

בדיקת ה QEEG מספקת מידע על תבניות הפעולה של המוח במצבים השונים. זיהוי תבניות אלה והשוואתן לתבניות המוכרות מהספרות נותנות בידינו את הפרוטוקול הטיפולי. שני אחים עם בעיה דומה יקבלו לעיתים טיפולים שונים כיוון שלכל אחד מהם תבנית מוחית שונה.

איך עובדת טכנולוגיית נוירופידבק?

טכנולוגיית נוירופידבק מתבססת על מנגנון של משוב. אנחנו נותנים משוב חיובי למוח וכך מלמדים את המוח לפעול באופן תקין. בתהליך הטיפול בנוירופידבק אין כל אמצעי חודרני: לא מזרימים שום זרם חשמלי, לא מפעילים כוח מגנטי ולא מכניסים לגוף חומרים. אפשר לדמות את תהליך הטיפול בנוירופידבק לילד הלומד לרכב על אופניים. כאשר הילד עולה לראשונה על האופניים הוא נוטה לפול לצד אחד, ואז אנו תומכים בו ומיישרים אותו. אז הוא נוטה לפול לצד השני ושוב אנו מיישרים אותו. הילד נוסע ומרגיש הנאה מכך. באופן זה המוח של הילד לומד מה צריך לעשות כדי להישאר יציב וההנאה מהרכיבה משמשת כמשוב חיובי.

כמה פגישות צריך כדי שהטיפול יצליח?

מספר הפגישות משתנה בהתאם לבעיה. בד”כ מספר מפגשי הנוירופידבק נע בין 20-35 מפגשים.  עם זאת חשוב לזכור, שמדובר כאן בהתאמה אינדיווידואלית של הפרוטוקול הטיפולי ושל מספר הפגישות שהמטופל צריך. ישנם אנשים, שמחלתם עמידה יותר ואחרים, שמחלתם מגיבה ביתר קלות.

לכמה זמן משפיע הטיפול?

באופן עקרוני, לאחר שהמוח למד, הוא זוכר זאת לתמיד. ישנם מחקרים שמלמדים, שעשר שנים לאחר הטיפול בילדים עם הפרעות קשב וריכוז, ההישגים נשמרו. מחקרים שבדקו ילדים עם ליקויי למידה הוכיחו כי שנתיים לאחר הטיפול, השתמרו הישגיו. מטופלים שטופלו בשיטה זו ברחבי העולם מדווחים, שגם במצבים אחרים השיפור מתמיד. יחד עם זאת,על מנת לענות על השאלה באופן מדויק, יש צורך בביצוע מחקרים רפואיים רבים.

למה לא שמענו על זה עד כה?

טיפול בנוירופידבק החל בשנות השבעים. בתחילת הדרך הטכנולוגיות היו יקרות ורק גופים מועטים יכלו להרשות לעצמם לרכוש את המכשור. בשנים האחרונות חלו התפתחויות טכנולוגיות, שאפשרו מזעור של המכשור ופיתוח של גישות טיפוליות, שבעבר היו רק בגדר חלום. ההתקדמות העיקרית בתחום התרחשה בעשור האחרון. מאז הופיעו מאמרים על יעילותה של טכנולוגיית נוירופידבק בעיתונות המובילה בעולם.